فروش ای بی اس پراید

مرکز خرید و فروش ای بی اس پراید

فروش کلیه لوازم و قطعات ای بی اس پراید
بوستر پراید معمولی
فروش کلیه قطعات ای بی اس سایپا
تهیه و تامین لوازم ABS خودروهای سایپا
تعمیرگاه تخصصی کلینیک ABSصداقت
۲۵ سال سابقه در زمینه انواع ترمزهای سواری
تقویت و تعمیر انواع ترمزهای ماشین‌های ایرانی وخارجی
شامل بوستر ترمز پمپ ترمز یونیت-پمپ بلوک ABS
شامل کیاسِراتو،کادنزا-موهاویv8-اوپتیما-سورنتو-اسپورتج
تویوتا و انواع ماشین های ایرانی و خارجی

فروش کلیه قطعات سیستم ترمز خودرو از قبیل بلوک کامل abs_یونیت،پمپ،بوستر،مخزن روغن،سنسورهای سرعت و….

قابل ارسال به تمام نقاط کشور درخدمت تعمیرکاران محترم و مصرف کنندگان عزیز می باشیم.

آماده همکاری در زمینه تهیه و توزیع قطعات سیستم ترمز خودرو های داخلی و وارداتی سبک، قطعاتی از قبیل بلوک کامل abs، بوستر، مخزن روغن، سنسورهای سرعت، دسته سیم ها و لوله های انتقال روغن و کلیه تجهیزات وابسته به سیستم ترمز abs قابل ارسال به تمام نقاط کشور

نحوه‌ کارکرد ترمز ABS

سیستم‌های متنوع و البته الگوریتم‌های مختلفی برای ترمزهای ABS در مدل‌ها و برندهای مختلف وجود دارد. در ادامه نحوه‌ی کارکرد یکی از ساده‌ترین نوع از ترمزهای ABS را بررسی می‌کنیم.

کنترل‌کننده همیشه در حال بررسی سنسورهای سرعت است و به‌ دنبال کاهش سرعت در چرخ‌ها می‌گردد. در واقع دقیقاً قبل از قفل شدن یک چرخ‌، کاهش سرعت شدیدی در آن اتفاق می‌افتد. در این شرایط، سرعت توقف چرخ در برابر سرعت توقف خودرو بسیار سریع‌تر است. در شرایط مناسب جاده‌ای، حدود پنج ثانیه‌ طول می‌کشد تا یک خودرو با سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت به حالت توقف کامل برسد؛ درحالی‌که یک چرخ قفل‌شده در کمتر از یک ثانیه از حرکت دورانی بازمی‌ایستد.

کنترل‌کنند‌ه سیستم ضد قفل به واسطه‌ی برنامه‌ریزی خاصی که شده است، آگاهی دارد که چنین کاهش سرعت در زمان کم غیر ممکن است؛ بنابراین تا جایی که افزایش شتاب و دوران در آن چرخ به وجود بیاید، از فشار ترمز کم می‌کند. سپس بلافاصله فشار را زیاد می‌کند تا دوباره کاهش شتاب و دوران در آن چرخ اتفاق بیافتد. کنترل‌کننده این اعمال را با سرعت زیادی انجام می‌دهد و تغییر سرعت چرخ، روند ثابتی تجربه می‌کند. حاصل این‌ کار، کاهش سرعت چرخ به موازات سرعت خودرو است؛ با وجود حداکثر سرعت ترمزگیری، چرخ‌ها تا نزدیک‌ترین حالت ممکن به قفل شدن کنترل می‌شوند. زمانی که ترمز ABS در حال استفاده باشد، در پدال ترمز حالت تکان‌های ضربان مانند حس می‌شود. دلیل این امر باز و بسته شدن سریع سوپاپ‌ها است. برخی سیستم‌ها تا ۱۵ بار در ثانیه می‌توانند سوپاپ‌ها را باز و بسته کنند.

لطفا امتیاز دهید